HomeZonne energie

Hoe werkt het?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Zodra het zonlicht op de zonnecellen valt, wordt tussen de twee lagen elektrische stroom opgewekt. Met de omvormer zet je deze gelijkstroom om naar wisselstroom. De wisselstroom wordt in de meterkast gestuurd naar alle stopcontacten in en rondom het huis, waardoor je gebruik kunt maken van duurzame stroom.

Overdag wanneer de zonnepanelen energie opwekken verbruik je dus je eigen energie. 's Avonds als de zonnepanelen geen energie opwekken, verbruik je energie van je energieleverancier. De stroom die je overdag niet verbruikt, lever je terug naar het net. Dit wordt verrekend met het verbruik van je energieleverancier en noemen we salderen.

Offerte aanvragen

Terugverdientijd zonnepanelen

Hoelang duurt het voordat je zonnepanelen hebt terugverdiend? Zonnepanelen kopen is een investering, maar doordat je energierekening flink lager wordt, bespaar je direct op je energiekosten. Met die kostenbesparing verdien je jouw zonnepaneelinstallatie terug. Een gemiddelde installatie is met 6 jaar al terugverdiend.

Waar hangt de terugverdientijd vanaf?

De terugverdientijd van je zonnepanelen hangt af van de volgende  factoren:

  • De prijs van je zonnepaneel installatie
  • Je jaarlijkse opbrengst
  • Je verbruik

Hoe hoger je jaarlijkse besparing is, hoe sneller je de zonnepanelen hebt terugverdiend. Na de terugverdientijd ga je dus helemaal Zorgeloos profiteren van de zon.

De levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Dat betekent dus dat je na die 6 jaar nog 19 jaar bespaart op je energierekening!

Nog sneller terugverdienen

Hoe snel je jouw zonnepanelen hebt terugverdiend ligt onder andere aan jouw energieverbruik en je rendement. Als je namelijk een hoog rendement hebt met jouw zonnepanelen en zelf vrij weinig verbruikt, is jouw kostenbesparing hoger dan gemiddeld en heb je jouw zonnepanelen sneller terugverdiend!

Zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, kan je aan het rendement niet meer veranderen. Maar je kan wel je verbruik beïnvloeden! Dit doe je door onder andere duurzame apparatuur te gebruiken, op lagere temperatuur te wassen, de lichten niet onnodig aan te laten, LED-verlichting te gebruiken en de verwarming wat lager te zetten.

Salderingsregeling

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt en jouw stroom wordt opgewekt met zonne-energie, ben je al een aardig eind op de goede duurzame weg. De stroom die op wordt gewekt met de zonnepanelen gebruik je net zoals de stroom van een energieleverancier. Maar de ene maand verbruik je meer stroom dan de andere maand. Hoe zit dat precies?

Wanneer je te weinig zonne-energie hebt opgewekt, heb je alsnog stroom van een energieleverancier nodig. Voor de extra energie betaal je het normale tarief bij een energieleverancier naar jouw keuze. Maar het kan ook zijn dat jij meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Wanneer dat gebeurt, kan je salderen. Salderen betekent dat je opgewekte stroom uit zonne-energie teruglevert aan de energieleverancier. Daarvoor ontvang je een terugleververgoeding of wordt het verrekend met de verbruikte stroom van de energieleverancier.

Afbouw

De opgewekte stroom die je niet verbruikt kan teruggeleverd worden aan de leverancier. Hiervoor krijg je een terugleververgoeding en geniet je van fiscaal voordeel. Vanaf 2023 wil de overheid de salderingsregeling gaan afbouwen. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, schaffen steeds meer mensen zonnepanelen aan. Dit maakt de salderingsregeling onnodig duur voor de overheid. Vanaf 2031 zou de salderingsregeling helemaal verdwenen moeten zijn. Dat betekent dat het tegen die tijd voordeliger is om teveel opgewekte stroom door middel van zonne-energie direct te verbruiken of op te slaan.

TMI-Bosch introduceert Kubie

Het komt regelmatig voor dat de omvormer van zonnepanelen uitvalt wanneer de spanning op het stroomnet te hoog oploopt. Die uitval wordt veroorzaakt wanneer er te veel energie op het netwerk komt wanneer er sprake is van veel zon en veel wind. Er zit namelijk een beveiliging op tot 253 Volt. Wordt het meer, dan stopt de levering van stroom van de zonnepanelen en wordt geen elektriciteit meer aan het netwerk geleverd. De zonnepanelen blijven wel draaien, ondanks te hoge spanning in stroomnet.

Sebus Bosch van TMI-Bosch legt dit fenomeen uit. “In onze regio hebben we een verouderd stroomnetwerk, vandaar dat er regelmatig sprake is van uitval. Voor dit probleem hebben wij een oplossing, namelijk de Kubie. Dat is een transformator die de spanning verlaagt naar ongeveer 230 Volt. De uitval wordt na installatie van de Kubie geëlimineerd. Door de lagere spanning levert het apparaat bovendien een besparing op het stroomverbruik door de aangesloten apparaten. Dit komt omdat de apparaten veel efficiënter met het gebruik van energie omgaan. Afhankelijk van de grootte van de woning of bedrijf zijn er verschillende modellen.”

De familie Wichers in Heerde, die aan de Plakkenweg een veehouderij runt, heeft een Kubie laten installeren. Naast de veehouderij verkopen zij ook boerderijvlees van de eigen Groninger blaarkoppen. “Om de hoge kosten van elektriciteit te beperken hebben wij jaren terug zonnepanelen laten aanleggen door TMI-Bosch. Daar zijn wij al generaties lang klant en zijn daar heel tevreden mee. Wij waren in de omgeving de eerste met zonnepanelen. Nu zijn er in de buurt op steeds meer woningen zonnepanelen gelegd, waardoor het netwerk overbelast wordt. Dan leveren onze zonnepanelen geen stroom meer aan het netwerk en dat kost ons al gauw 16 euro per dag. TMI-Bosch heeft de Kubie bij ons geïnstalleerd en nu hebben wij dit probleem niet meer. Ook merken wij dat de vriescel waar het vlees wordt bewaard veel geruislozer werkt”, vertelt Hans Wichers. Zijn moeder Tineke laat op haar telefoon een app zien waarop de opbrengst en verbruik van de elektriciteit zichtbaar is. “Kijk. Hier kun je zien dat de omvormer sinds de installatie van de Kubie niet meer is uitgevallen. Dat was daarvoor wel anders.”

Onze leverancier IBC Solar

Elke module is van topkwaliteit: Of het nu fotovoltaïsche installaties voor residenties, bedrijven of energiecentrales betreft; de modules van IBC SOLAR met hun toegevoegde waarde zorgen altijd voor ideale oplossingen.

  • Perfecte combinatie van de materialen en het ontwerp van de modules – het resultaat van meer dan 30 jaar ervaring
  • Verregaande inspecties ten aanzien van de productie in ons eigen laboratorium – maximale betrouwbaarheid voor de gehele levenscyclus van de modules
  • Transformatoren’ en meer: Omvormers zetten niet alleen gelijkstroom van zonnecellen om in wisselstroom. Ze zorgen ook voor het uitvoeren van een aantal controle- en de beschermingstaken.Topmerken uit ons portfolio:
    • Fronius – zeer functionele, netgekoppelde omvormers uit Oostenrijk
    • SMA – wereldwijde marktleider voor on- en off-grid-systemen
    • Steca Elektronik – marktleider op het gebied van producten voor zonne-elektronica uit Beieren

IBC SOLAR; de ideale montageoplossing

Montagesystemen voor elk dak: IBC SOLAR biedt de ideale montageoplossing voor alle ondergronden en fotovoltaïsche systemen, zowel op maat als in de vorm van modulaire componenten.

Het ideale systeem voor elk dak – IBC TopFix 200 voor hellende daken en IBC AeroFix voor platte daken
Eenvoudig ontwerp met PV Manager – integrale planningssoftware voor uw PV-projecten
Korte montagetijden – door verregaande pre-fabricage en modulaire systemen
Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding – 10 jaar garantie van IBC SOLAR

Projecten

Project bedrijfspand

Project bedrijfspand

Heeft u vragen over duurzame energie?

Of kunnen wij u helpen met een van onze diensten neem dan gerust contact met ons op.

Mail Bel: 0525-651430