‘Ze zijn goed bezig met vergroenen en dat vind ik mooi’
We praten met Marco Kolthof uit Elburg over zijn ervaringen met TMI-Bosch. “Die zijn heel positief”, klinkt het direct. “Mijn vrouw heeft er gewerkt en zodoende zijn we er ook klant geworden.”
In 2008 is de familie aan de Tuinstraat in Elburg komen wonen en in die tijd zaten er nog gaskachels in het pand. Er werd een cv-ketel gekocht en TMI-Bosch regelde ook het onderhoud. Een paar jaar geleden werd de keuze gemaakt om te verduurzamen. “Om geld te besparen, maar ook zeker voor het milieu”, zegt Kolthof. “We wilden eerst alleen zonnepanelen aanschaffen, maar Sebus gaf aan dat alleen panelen niet zoveel zin heeft. Het is veel slimmer om dan ook een hybride warmtepomp aan te schaffen. Als je echt wat zou willen doen, dan moet je van het gas af. Zodoende hebben we een offerte laten maken en zijn we akkoord gegaan. De zonnepanelen waren op voorraad en met de warmtepomp hadden we geluk, omdat iemand afgezegd had.”
De Elburger maakt duidelijk dat hij blij is dat ze deze keuze hebben gemaakt. “Het bevalt heel goed en we kunnen de boel prima warm houden. De muren waren al geïsoleerd en dat hebben we ook met het dak en de vloeren gedaan. Ook hebben we dubbel glas. Wat je aan stroom verbruikt met de warmtepomp, wek je weer op met de zonnepanelen. Alleen bij hele koude winterdagen springt de ketel bij. Verder gebruiken we die alleen met douchen en handen wassen. We hebben inmiddels ook afscheid genomen van het gasfornuis en gekozen voor inductie.”
We vragen naar de service die TMI-Bosch geeft. “Daar heb ik echt geen klachten over. Als er wat is, dan komen ze snel in actie. Sebus is goed bezig met vergroenen. Dat is een speerpunt van zijn onderneming en dat vind ik mooi.”
‘Moesten weliswaar tijdje wachten, maar het werkt perfect’
Vloerverwarming hadden ze al en dat geldt ook voor een goede isolatie en voor zonnepanelen. Sinds enkele maanden heeft de familie Van Dam aan de Heidelaan in ‘t Harde ook een warmtepomp. “We dachten er al een tijdje over na en hebben toen de knoop doorgehakt”, geeft Jan van Dam aan.
In de zoektocht naar het juiste merk en soort, kwam men bij TMI-Bosch terecht. “We hebben hier en daar gekeken en deze zaak sprak ons aan. Bovendien is het mooi in de buurt en dat is handig, want als er wat is sta je snel in verbinding met elkaar. Bovendien vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk lokaal onze inkopen te doen.” Tijdens de aankoop kreeg Van Dam al te horen dat levering een tijdje zou duren. “Dat kon wel negen maanden zijn en uiteindelijk werd het precies een jaar. Daar kan TMI-Bosch niets aan doen, maar we waren er niet blij mee.”
Over de werkwijze van het bedrijf uit ‘t Harde is Van Dam bijzonder positief. “Alle respect voor de monteurs. De warmtepomp weegt 150 kilo en die moesten ze via een smalle trap naar boven tillen. Ze hebben dat gedaan zonder ook maar iets te beschadigen. Echt fantastisch.”
Dan over het functioneren van de warmtepomp. “Qua verwarming durf ik nog niets te zeggen, want dat hebben we simpelweg nog niet nodig gehad. Ik ga ervan uit dat het goed zit. We komen er wel achter als het beneden de twintig graden wordt. Over de warmwatervoorziening kan ik kort zijn; dat bevalt uitstekend.”
Van Dam is ook blij dat Sebus Bosch hoogstpersoonlijk de ‘papierwinkel’ voor zijn rekening nam. “Hij was zo klaar met de gegevens invullen, zodat we subsidie zouden krijgen. Schrijf maar op: wij vinden het heel fijn om van het gas af te zijn.”
‘TMI-Bosch geeft deskundig advies en we kunnen er altijd terecht’
De familie Lokhorst aan de Bovenheigraaf in ‘t Loo/Oldebroek is sinds vorig najaar klant bij TMI-Bosch. “Naar alle tevredenheid”, zegt Diderik Lokhorst. “Er wordt deskundig advies gegeven en als er wat is, kunnen we er altijd terecht.”
Vanwege de Duurzame Energie Dagen bij TMI-Bosch, vorig najaar, werd de interesse van Lokhorst gewekt. “We zijn er op een zaterdagochtend geweest, omdat we een andere cv-ketel nodig hadden. Sebus had een goed verhaal en van het één kwam het ander en we hebben uiteindelijk een hybride ketel gekocht én een warmtepomp. Deze ketel werkt op gas en op de warmtepomp.” Ook over de levering niets dan lovende woorden. “We hebben het in oktober/november gekocht en in januari draaide het allemaal. Dat ging heel vlot. De jongens hebben keurig werk geleverd.”
Lokhorst gaat verder: “Als er storing is, kunnen we dat doorgeven en ze kunnen bij TMI-Bosch online meekijken. In het begin waren er een paar kleine dingetjes, maar dat werd snel opgelost. Een mooie communicatie met elkaar.”
Inmiddels is het driekwart jaar geleden dat de unit geplaatst is bij de familie Lokhorst. “Het bevalt ons heel erg goed. De afgelopen periode was er best wel sprake van hoge gasprijzen en dan zie je direct het voordeel van een warmtepomp. We hadden al zonnepanelen en juist die combinatie maakt het erg aantrekkelijk. Zo’n warmtepomp gebruikt weliswaar veel stroom, maar vanwege de zonnepanelen maakt dat niet uit, want die wek je zelf op. Als je dan terugrekent naar je gasverbruik dan kan ik zeggen dat het bij ons naar één vijfde is teruggegaan. Dat is een enorme besparing.”
En verder: “We hebben het nu mooi op orde. Eerst hebben we ons huis laten isoleren, toen hebben we zonnepanelen laten leggen en vervolgens de hybride ketel met warmtepomp gekocht. We koken nog op gas en dat zouden we op den duur graag naar elektrisch willen. We wachten even af om te zien wat er financieel gaat gebeuren met de teruglevering van stroom”, besluit Diderik Lokhorst.
sv ‘t Harde doet graag een beroep op TMI-Bosch
Bij sv ‘t Harde maken ze maar wát graag gebruik van de kwaliteiten van TMI-Bosch. Er is dan ook al een flinke slag geslagen als het gaat om het verduurzamen van sportpark Schenk. “Wat denk je?”, zegt voorzitter John Reurink. “We zitten 200 meter van elkaar vandaan, ze zijn sponsor van ons én de contacten zijn al jarenlang goed.”
Inmiddels wordt er al acht jaar gestaag gewerkt aan de verbouwing van de accommodatie van de voetbalvereniging. Veel wordt door vrijwilligers gedaan en waar nodig worden bedrijven ingeschakeld, waaronder TMI-Bosch. “Duurzaamheid vinden we erg belangrijk en we hebben nu een goede thermische bouwschil in onze voetbalgerelateerde gebouwen. Denk aan kleedkamers, kantine en bestuurskamer. De isolatie is goed op orde en we hebben de juiste beglazing aangebracht. Als je alles bouwkundig op orde hebt, dan weet je dat er geen kou en warmte verloren gaat.”
Bij de nieuwbakken derdeklasser maken ze dus de duurzaamheidsslag en hebben ze inmiddels ook LED-verlichting langs de velden. De huidige installatie wordt hybride gemaakt om van het gas af te gaan én er zijn zonnepanelen aangelegd. “Voor ons was het helemaal geen moeilijke keuze waar we het best terecht konden voor het laten verrichten van de werkzaamheden. We zijn met TMI-Bosch om tafel gegaan om de juiste plannen te ontwikkelen en we hebben alles goed doorgesproken. Op advies van Sebus Bosch liggen hier nu 131 panelen op het dak en het bedrijf heeft alle zorgen uit handen genomen. De werkzaamheden zijn prima uitgevoerd en we hebben al veel energie kunnen opwekken in de eerste weken dat we de zonnepanelen hebben.”
Over de nazorg van TMI-Bosch zijn ze bij sv ‘t Harde ook goed te spreken. “Het is zeker niet zo dat als de laatste factuur voldaan is, de service is afgelopen. Het tegenovergestelde is het geval. We zijn bijzonder tevreden over het bedrijf en hopen er nog jaren een beroep op te kunnen doen.”
‘Duurzaam wonen dankzij zonnepanelen en pelletkachel’
Elburgers Kees en Lies Kroes wonen samen al 50 jaar in de woonboerderij waar Kees 74 jaar geleden geboren werd. “In het begin hadden we niks”, vertelt Lies. “Er was bovengrondse stroom en er was geen gas. In onze woonkamer is zelfs nog steeds een originele bedstee te vinden.”
Ze vervolgt: “In de loop der jaren werd natuurlijk wel een en ander gemoderniseerd. Vorig jaar hebben we IBC-Solar zonnepanelen laten plaatsen op het dak van de garage. We hebben namelijk een jacuzzi en dat kost stroom. Voor je spaargeld krijgt je niks, dus toen hebben we ons door TMI-Bosch laten adviseren omtrent zonnepanelen. Ik kende het bedrijf al van toen ik nog werkzaam was bij de Etos. Ze leverden daar altijd zo geweldig goed werk dat ik wist dat we met hen in zee moesten gaan.” Sebus Bosch licht toe: “Kees en Lies konden met gemak 20 zonnepanelen kwijt, waardoor het hele huis nu van stroom voorzien wordt en ze ook nog drie jaar aan het net leveren. Waar anderen vaak 345 watt panelen leveren, leveren wij 380 watt panelen. Het zijn mooi egale full black panelen waarbij geen rastertjes zichtbaar zijn.” Kees voegt eraan toe: “Ik heb een app op mijn telefoon waarop ik precies kan zien hoeveel we verbruiken, hoeveel de panelen opleveren en hoeveel we leveren aan het net. Erg handig.”
De houtkachel, die jarenlang gebruikt werd, werd ingewisseld voor een pelletkachel. “Via via konden we altijd aan hout komen, maar nadat onze contactpersoon overleden was, besloten we op advies van Sebus over te stappen op een pelletkachel. Het voordeel ten opzichte van een houtkachel is dat je hem gewoon aan en uit kunt zetten. Qua sfeer is het net zo gezellig en het geeft een heerlijke warmte”, vindt Lies. “De pelletkorrels worden in grote zakken aangeleverd door TMI-Bosch en netjes in de schuur geplaatst. We halen eruit wat we nodig hebben. Ideaal.” Ze besluit: “Als we niet meer kunnen salderen, dan laten we nog een elektrische kachel plaatsen in de keuken in plaats van de verwarming die er nu is.”
‘Duurzaam ondernemen past ook heel goed bij onze doelgroep’
De Rozehoeve is een kleine boerencamping met 25 staanplaatsen, gelegen in het buitengebied van ’t Harde. Met weilanden en bos als uitzicht een prachtige oase van rust.
“Mijn vader is de camping vier jaar geleden begonnen”, vertelt Koos Rozeboom. “De camping loopt goed, maar al gauw merkten we dat de energiekosten best in de papieren gingen lopen. Er douchen in het seizoen, dat loopt van half maart tot eind oktober, minimaal 50 mensen per dag. En er wordt dagelijks afgewassen. Twee jaar geleden zijn we naar TMI-Bosch gegaan voor advies. Sindsdien verwarmen we het sanitair gebouw van de camping niet meer door middel van gas, maar met een zonneboiler in combinatie met een pellet cv-ketel. Dat heeft een aanzienlijke besparing opgeleverd. Op het dak achter het sanitair gebouw liggen de panelen. We zijn er erg tevreden mee. Duurzaam ondernemen past ook heel goed bij onze doelgroep: kampeerders.”
TMI-Bosch staat Ten Cate Wonen & Slapen bij met raad en daad
Bij Ten Cate Wonen & Slapen in ’t Harde liggen 480 zonnepanelen op het dak en dat project is dit jaar gerealiseerd door TMI-Bosch. Hierdoor kan Bertran van der Weide, eigenaar van Ten Cate, zijn bedrijf bijna energieneutraal noemen.
Sebus Bosch legt uit: “Bij TMI-Bosch leggen we niet alleen pakweg tien zonnepanelen op een dak, maar ook grotere aantallen. We doen alles: van ontwerp tot projectbegeleiding. Dat is inclusief een stuk advies. Ook in de zakelijke markt is vaak onvoldoende kennis over de mogelijkheden qua subsidie. Vaak missen er aspecten in de offerte. Als je een grote PV-installatie aan gaat schaffen, dan heb je een stroomaansluiting nodig. Die moet je aanvragen bij het energiebedrijf. Je moet gecertificeerd zijn om zulke aansluitingen te mogen maken. Die extra kosten zijn vaak niet in de offerte meegenomen. Vaak zie je alleen een bedrag voor de zonnepanelen, maar er komt nog van alles bij. Bij ons zie je direct een totaalbedrag. Wij ontzorgen de klant volledig en dat heeft Ten Cate ook gemerkt.”
Bertran van der Weide van Ten Cate: “Ik heb TMI-Bosch benaderd om de zonnepanelen te installeren en dat hebben ze fanatiek gedaan. Zelfs de weg werd opengehaald om een kabel aan te leggen. Toen alles klaar was, zijn de panelen aangesloten op het elektriciteitsnet.”
De 480 zonnepanelen die op het dak van Ten Cate Wonen & Slapen gelegd zijn, wekken in de zomer veel meer stroom op dan de zaak op dat moment verbruiken zal. Die extra stroom gaat terug naar het elektriciteitsnet en Bertrans bedrijf krijgt daar subsidie voor. Zo verdient hij de investering die hij heeft gedaan bij het plaatsen van de panelen weer terug.
Sebus hoopt dat meer klanten het voorbeeld van Ten Cate Wonen & Slapen volgen en zo een duurzamer Nederland helpen creëren. “Tegenwoordig zie ik steeds meer weilanden vol zonnepanelen staan. Dat lijkt heel duurzaam, maar het is totaal niet nodig. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de volledige energiebehoefte van Nederland kan worden opgewekt op onze daken. Op steeds meer huizen zien we zonnepanelen geplaatst worden, maar bedrijven blijven nog achter. Nu wij met ons eigen pand en ook Ten Cate Wonen & Slapen én het gemeentehuis van Elburg het voorbeeld hebben gegeven, hoop ik dat meer bedrijven zullen volgen en contact met ons opnemen voor een adviesgesprek.”
Een woning uit 1915 verduurzamen
In december vorig jaar kocht Hans Smink een vervallen woning, bouwjaar 1915, in ’t Harde. “Hoewel ik in het onderwijs werk, ben ik altijd een ‘bouwer’ geweest”, lacht hij. “Ik vind het heel leuk om zelf te klussen.
Ik heb er ook ervaring mee, want ik heb een vorige woning ook zelf verbouwd. Ik houd wel van een uitdaging. Bij dit huis twijfelde ik of ik het compleet zou neerhalen of op zou knappen. De charme van de woning gaf de doorslag en ik koos voor verbouwen .” Dankzij een tip van achterbuurman Frank kwam Hans bij TMI-Bosch terecht. “Ik kan er goed terecht voor al mijn materialen. En nadat Sebus bij de woning was komen kijken, kreeg ik ook een aantal handige adviezen met betrekking tot de waterleiding en het zelf leggen van vloerverwarming. Als ik wat verder in het verbouwproces ben, gaat TMI-Bosch een warmtepomp installeren. Er komt ook een nieuwe uitbouw aan de bestaande woning en als die klaar is, worden er zonnepanelen op het dak gelegd. Dat zullen er dan genoeg zijn om het hele huis te verwarmen.”
Heeft u vragen over duurzame energie?
Of kunnen wij u helpen met een van onze diensten neem dan gerust contact met ons op.
Mail Bel: 0525-651430