Klantverhalen

Wilt u meer weten over duurzame energie?

Kom dan naar onze ‘duurzame energiedagen’ op vrijdag 15 oktober (18.30-21.00 uur) en zaterdag 16 oktober (10.00-16.00 uur) en laat u informeren. We weten allemaal dat de vaste lasten een groot, zo niet het grootste deel van alle uitgaven in een huishouden voor hun rekening nemen. Onder deze vaste lasten vallen ook de kosten voor energie. U kunt flink besparen op de vaste lasten.We kijken samen met u naar de beste oplossing!

Klik hier voor onze speciale krant voor de Duurzame Energiedagen 2021

‘Duurzaam wonen dankzij zonnepanelen en pelletkachel’

Elburgers Kees en Lies Kroes wonen samen al 50 jaar in de woonboerderij waar Kees 74 jaar geleden geboren werd. “In het begin hadden we niks”, vertelt Lies. “Er was bovengrondse stroom en er was geen gas. In onze woonkamer is zelfs nog steeds een originele bedstee te vinden.”

Ze vervolgt: “In de loop der jaren werd natuurlijk wel een en ander gemoderniseerd. Vorig jaar hebben we IBC-Solar zonnepanelen laten plaatsen op het dak van de garage. We hebben namelijk een jacuzzi en dat kost stroom. Voor je spaargeld krijgt je niks, dus toen hebben we ons door TMI-Bosch laten adviseren omtrent zonnepanelen. Ik kende het bedrijf al van toen ik nog werkzaam was bij de Etos. Ze leverden daar altijd zo geweldig goed werk dat ik wist dat we met hen in zee moesten gaan.” Sebus Bosch licht toe: “Kees en Lies konden met gemak 20 zonnepanelen kwijt, waardoor het hele huis nu van stroom voorzien wordt en ze ook nog drie jaar aan het net leveren. Waar anderen vaak 345 watt panelen leveren, leveren wij 380 watt panelen. Het zijn mooi egale full black panelen waarbij geen rastertjes zichtbaar zijn.” Kees voegt eraan toe: “Ik heb een app op mijn telefoon waarop ik precies kan zien hoeveel we verbruiken, hoeveel de panelen opleveren en hoeveel we leveren aan het net. Erg handig.” 

De houtkachel, die jarenlang gebruikt werd, werd ingewisseld voor een pelletkachel. “Via via konden we altijd aan hout komen, maar nadat onze contactpersoon overleden was, besloten we op advies van Sebus over te stappen op een pelletkachel. Het voordeel ten opzichte van een houtkachel is dat je hem gewoon aan en uit kunt zetten. Qua sfeer is het net zo gezellig en het geeft een heerlijke warmte”, vindt Lies. “De pelletkorrels worden in grote zakken aangeleverd door TMI-Bosch en netjes in de schuur geplaatst. We halen eruit wat we nodig hebben. Ideaal.” Ze besluit: “Als we niet meer kunnen salderen, dan laten we nog een elektrische kachel plaatsen in de keuken in plaats van de verwarming die er nu is.”

‘Duurzaam ondernemen past ook heel goed bij onze doelgroep’

De Rozehoeve is een kleine boerencamping met 25 staanplaatsen, gelegen in het buitengebied van ’t Harde. Met weilanden en bos als uitzicht een prachtige oase van rust.

“Mijn vader is de camping vier jaar geleden begonnen”, vertelt Koos Rozeboom. “De camping loopt goed, maar al gauw merkten we dat de energiekosten best in de papieren gingen lopen. Er douchen in het seizoen, dat loopt van half maart tot eind oktober, minimaal 50 mensen per dag. En er wordt dagelijks afgewassen. Twee jaar geleden zijn we naar TMI-Bosch gegaan voor advies. Sindsdien verwarmen we het sanitair gebouw van de camping niet meer door middel van gas, maar met een zonneboiler in combinatie met een pellet cv-ketel. Dat heeft een aanzienlijke besparing opgeleverd. Op het dak achter het sanitair gebouw liggen de panelen. We zijn er erg tevreden mee. Duurzaam ondernemen past ook heel goed bij onze doelgroep: kampeerders.”

TMI-Bosch staat Ten Cate Wonen & Slapen bij met raad en daad

Bij Ten Cate Wonen & Slapen in ’t Harde liggen 480 zonnepanelen op het dak en dat project is dit jaar gerealiseerd door TMI-Bosch. Hierdoor kan Bertran van der Weide, eigenaar van Ten Cate, zijn bedrijf bijna energieneutraal noemen. 

Sebus Bosch legt uit: “Bij TMI-Bosch leggen we niet alleen pakweg tien zonnepanelen op een dak, maar ook grotere aantallen. We doen alles: van ontwerp tot projectbegeleiding. Dat is inclusief een stuk advies. Ook in de zakelijke markt is vaak onvoldoende kennis over de mogelijkheden qua subsidie. Vaak missen er aspecten in de offerte. Als je een grote PV-installatie aan gaat schaffen, dan heb je een stroomaansluiting nodig. Die moet je aanvragen bij het energiebedrijf. Je moet gecertificeerd zijn om zulke aansluitingen te mogen maken. Die extra kosten zijn vaak niet in de offerte meegenomen. Vaak zie je alleen een bedrag voor de zonnepanelen, maar er komt nog van alles bij. Bij ons zie je direct een totaalbedrag. Wij ontzorgen de klant volledig en dat heeft Ten Cate ook gemerkt.” 

Bertran van der Weide van Ten Cate: “Ik heb TMI-Bosch benaderd om de zonnepanelen te installeren en dat hebben ze fanatiek gedaan. Zelfs de weg werd opengehaald om een kabel aan te leggen. Toen alles klaar was, zijn de panelen aangesloten op het elektriciteitsnet.”

De 480 zonnepanelen die op het dak van Ten Cate Wonen & Slapen gelegd zijn, wekken in de zomer veel meer stroom op dan de zaak op dat moment verbruiken zal. Die extra stroom gaat terug naar het elektriciteitsnet en Bertrans bedrijf krijgt daar subsidie voor. Zo verdient hij de investering die hij heeft gedaan bij het plaatsen van de panelen weer terug.

Sebus hoopt dat meer klanten het voorbeeld van Ten Cate Wonen & Slapen volgen en zo een duurzamer Nederland helpen creëren. “Tegenwoordig zie ik steeds meer weilanden vol zonnepanelen staan. Dat lijkt heel duurzaam, maar het is totaal niet nodig. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de volledige energiebehoefte van Nederland kan worden opgewekt op onze daken. Op steeds meer huizen zien we zonnepanelen geplaatst worden, maar bedrijven blijven nog achter. Nu wij met ons eigen pand en ook Ten Cate Wonen & Slapen én het gemeentehuis van Elburg het voorbeeld hebben gegeven, hoop ik dat meer bedrijven zullen volgen en contact met ons opnemen voor een adviesgesprek.”

Een woning uit 1915 verduurzamen

In december vorig jaar kocht Hans Smink een vervallen woning, bouwjaar 1915, in ’t Harde. “Hoewel ik in het onderwijs werk, ben ik altijd een ‘bouwer’ geweest”, lacht hij. “Ik vind het heel leuk om zelf te klussen.

Ik heb er ook ervaring mee, want ik heb een vorige woning ook zelf verbouwd. Ik houd wel van een uitdaging. Bij dit huis twijfelde ik of ik het compleet zou neerhalen of op zou knappen. De charme van de woning gaf de doorslag en ik koos voor verbouwen .” Dankzij een tip van achterbuurman Frank kwam Hans bij TMI-Bosch terecht. “Ik kan er goed terecht voor al mijn materialen. En nadat Sebus bij de woning was komen kijken, kreeg ik ook een aantal handige adviezen met betrekking tot de waterleiding en het zelf leggen van vloerverwarming. Als ik wat verder in het verbouwproces ben, gaat TMI-Bosch een warmtepomp installeren. Er komt ook een nieuwe uitbouw aan de bestaande woning en als die klaar is, worden er zonnepanelen op het dak gelegd. Dat zullen er dan genoeg zijn om het hele huis te verwarmen.”

Heeft u vragen over duurzame energie?

Of kunnen wij u helpen met een van onze diensten neem dan gerust contact met ons op.

Mail Bel: 0525-651430